Aikidocommunicatie

Aikidocommunicatie | Doctoraal onderzoek

De universiteit van Gent en prof. dr. Ellen Van Praet hebben me eind 2018 de kans gegeven om een doctoraatsonderzoek op te starten. Sinds januari 2019 combineer ik dat met een academisch assistentschap van zes jaar.

Het onderzoek voegt twee heel verschillende domeinen samen:

  • aikido als brondomein
  • interculturele communicatie als doeldomein

Interculturele communicatie

Wie als werknemer of werkgever zich verdiept in interculturele communicatie komt vaak in een vergelijking tussen culturen en landen terecht. Hoe nuttig en interessant dat ook is, het is niet voldoende als voorbereiding op interculturele interactie. Er is nog altijd een behoefte aan opleidingen die meer bieden dan kennisoverdracht van landvergelijkingen.

Aikido

Aikido is een krijgskunst die op een contra-intuïtieve, onverwachte wijze aanvallers aanpakt. In een succesvolle aikido-interactie kunnen we deze principes herkennen:

  • We doen niemand pijn.
  • We hebben een rustige en open houding.
  • We houden rekening met het perspectief van de ander(en).
  • We creëren samen met de ander(en) een nobele uitkomst. 

Aikidocommunicatie

Als we de principes van aikido bekijken, is er een grote overeenkomst tussen succesvolle aikido-interactie en succesvolle interculturele interactie. Om dat dieper en wetenschappelijk te onderzoeken, heb ik in 2020 twintig aikido-experten geïnterviewd. De resultaten daarvan verwerk ik in een training rond interculturele communicatie voor professioneel gebruik. Zo een training berust vooral op fysieke bewegingen waarbij de deelnemers de betekenis van aikido ontdekken. De belangrijkste onderzoeksvraag:

Hoe kan interculturele communicatietraining voor professioneel gebruik baat hebben bij aikido als fysieke pedagogische aanpak? 

Een gemengde studie, dus kwalitatief en kwantitatief, zal interculturele communicatietraining gebaseerd op aikido diepgaand onderzoeken. Het einde is gepland rond januari 2025.

Enkele onderzoeksdetails